Halaman

Sabtu, 20 November 2010

Masakan ala India

Puas la berpikir dari pagi, nak makan apa la untuk lunch ni ari. Nak makan nasi, owh tidak mungkin! Tengah diet2 nih, kena elakkan makan nasi. Time dok surf2 baca blog kengkawan, masuk ke blog si Syikin, eh eh, macam besh jek masak chutney tu! Terus la berdesup gi kedai beli bahan2.

Chapati nih, pestaim aku buat taw! Kalo Syikin guna tepung gandum, aku tetap guna tepung atta sebab nak diet punya kes. Bancuhannye tetap sama, taruk air panas menggelegak, taruk garam sikit, uli, masak - done!

Untuk kuah chutney nih pon, aku memandai tambah menda2 lain. Meh aku share apa bahan2nye ye...

Bahan2:

- Halia
- Bawang putih/merah
- Daun kari
- Carrot
- Sotong dan udang
- Tomato
- Biji sawi
- Serbuk kari daging (ikan pon boleh)
- Serbuk cili

Cara nak buat:

- Potong halus2 halia, bawang
- Tumis halia, bawang, daun kari, biji sawi...goreng sampai naek bau dan agak2 garing skek
- Pehtu campak tomato yang dipotong 4 dan carrot yang dipotong dadu
- Masukkan air...agak2 tomato dah lembik, lenyek2 kasi hancur
- Bila dah mendidih, masukkan serbuk kari dan serbuk cili sesuka ati sesedap rasa
- Masukkan sotong dan udang, garam skek, gaul sampai mendidih lagi
- Pehtu rasa la....kalo cukup rasa, tutup api dan boleh dimakan.

Lepas aku makan kuah chutney nih, aku rasa lagi sedap kalo taruk udang berbanding sotong. Lagi terasa kemanisan dan kenikmatan kuah tersebut. Percayalah!

Selamat mencuba!!!

Tiada ulasan: